Nieuw: De patroonzoekers – Simon Baron-Cohen

Waarom kunnen mensen dingen uitvinden? In dit boek presenteert Simon Baron-Cohen over die vraag een nieuwe theorie: ons brein bevat een soort machine, het ‘systemiseermechanisme’, waarmee we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. Daarmee onderscheiden we ons van andere diersoorten.

Het systemiseermechanisme is zeer goed ontwikkeld bij uitvinders en iedereen die een bepaald systeem wil perfectioneren, zoals wetenschappers, ingenieurs, technici, ambachtslieden, musici, kunstenaars, fotografen, filmmakers, ontwerpers, sporters, ondernemers of advocaten. Bovendien blijkt dat de genen voor systemiseren deels overlappen met de genen voor autisme. Door deze connectie laat De patroonzoekers ons tevens anders denken over mensen die anders denken.

Baron-Cohen beschrijft hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties.

Prof. dr. Simon Baron-Cohen is internationaal een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van autisme. Hij is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en directeur van het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge. Van hem verscheen eerder bij Nieuwezijds Nul empathie.

  • Rubriek: Psychologie


  • Laat een reactie achter