Is je kind overgevoelig of juist ongevoelig voor aanraking, smaak, geur, geluid en visuele prikkels? Is het heel beweeglijk of juist niet? Heeft het coördinatieproblemen? Dan is de kans groot dat het problemen heeft op het gebied van sensorische verwerking.
Het brein van sommige kinderen verwerkt zintuiglijke prikkels niet altijd probleemloos. Ze krijgen dan vaak etiketten opgeplakt als kieskeurig, overgevoelig, stuntelig, onvoorspelbaar of onoplettend. Soms vermijden ze aanrakingen, weigeren ze bepaalde kleren te dragen of zijn het moeilijke eters; soms zijn ze juist dol op extreme prikkels als harde geluiden, heet badwater of heel pittig eten.

Deze nieuwe, geactualiseerde editie van dit toonaangevende handboek geeft antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders, docenten en verzorgers van kinderen met problemen bij sensorische verwerking.
‘Een goede handleiding voor ouders en professionals bij de begeleiding van een kind met een sensorische integratiestoornis.’ – Psychologie Magazine over de eerste editie
De Boekenbingo is een leesbevorderingsproject voor kinderen, studenten, leerkrachten en (groot)ouders. Iedereen kan meedoen en zich inschrijven. Dit jaar vind je Aaron Terhaar in de lijst met boeken voor de onderbouw.
Over de Boekenbingo
‘De Boekenbingo haalt leesbevordering uit het schoolse stramien, kinderen zien lezen niet als ‘moeten’ maar als iets leuks. Door het spelelement toe te voegen en kinderen echt BINGO! te laten roepen aan het eind van de rit, zijn kinderen trots op hun prestatie. Dat ze mooie prijzen kunnen winnen is de worst die we ze voor houden, en gaandeweg gaan ze het meedoen aan de Boekenbingo steeds leuker vinden.’
Hoe werkt het?
Voor de Boekenbingo selecteert de organisatie (Sanne Ramakers, Merel de Vink, Dieke Grootscholten) jaarlijks 60 prenten- en kinderboeken van diverse uitgeverijen geselecteerd, verdeeld over drie leeftijdscategorieën: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De Boekenbingolijst is onderverdeeld in 20 boeken per bouw. De bedoeling van de Boekenbingo is dat je die 60 boeken leest en vervolgens voor elk boek een recensie achterlaat op Boekenbingo.nl. Voor wie vóór 1 juni genoeg boeken verslindt zijn er fantastische prijzen te winnen!
De Boekenbingo start officieel 12 december en loopt t/m 31 mei 2023.
Op www.boekenbingo.nl vind je de boekenlijsten met alle titels van deze editie.
Op 17 november 2022, om 17.00 zal het nieuwe boek van Margriet van der Heijden, Ongekend, worden gepresenteerd in Spui25 in Amsterdam.
In NRC haalde Margriet van der Heijden de afgelopen jaren vrouwen in de natuurwetenschap voor het voetlicht. Ongekend is een bundeling van deze biografische schetsen, aangevuld met niet eerder gepubliceerde portretten en met een uitgebreid inleidend essay over vrouwen en natuurwetenschappen in verleden en toekomst. Naar aanleiding van haar nieuwe boek spreekt Margriet van der Heijden met Rasa Muller en Floris Cohen.
Datum: 17 november
Tijd: 17.00-18.30
Locatie: Spui25, Amsterdam
Opdringerige gedachten overwinnen: een nieuwe zelfhulpgids op basis van cognitieve gedragstherapie
21 okt
Iedereen heeft ze weleens: beangstigende, obsessieve of verstorende gedachten die ongevraagd opkomen. Dat is op zich geen probleem, maar als deze ongewenste opdringerige gedachten vaak terugkeren en je leven steeds meer gaan beheersen, kun je ze beter aanpakken. Dit boek zal je daarbij je helpen.
Deze gids biedt technieken uit de cognitieve gedragstherapie die je helpen af te rekenen met opdringerige gedachten en de bijkomende schaamte, eenzaamheid, schuld- en angstgevoelens. Je leert hoe je verschillende soorten ongewenste gedachten kunt herkennen, waarom zulke gedachten steeds weer terugkomen en hoe je ze kunt stoppen.
‘Deze helder geschreven gids is zowel een bron voor zelfhulp als een werkboek in aanvulling op psychotherapie.’ – Lee Baer, auteur van Het duiveltje van de geest
Nu verkrijgbaar in de boekhandel!
Tijdmachines bestaan niet. Dat weten we allemaal. Maar wat weinig mensen weten, is dat je tóch kunt tijdreizen. Dat ontdekte Albert Einstein zo’n honderd jaar geleden. Hij kwam erachter dat je naar de toekomst kunt reizen. Nou ja, een beetje dan.
In dit boek ga je op reis – dwars door tijd en ruimte – en ontdek je hoe de eerste klokken werkten en waarom we eigenlijk jaren, uren en seconden hebben, hoe Christiaan Huygens met zijn slingerklok de hele wereld veranderde en hoe Einstein alle ideeën over tijd en ruimte helemaal op hun kop gooide. En hoe je kunt tijdreizen!
Ga op reis door tijd en ruimte met dit leuke én leerzame boek.
Boekpresentatie: zondag 16 oktober 2022 om 13.00 uur bij Boekhandel Broese in Utrecht.
Tijdmachines bestaan niet. Dat weten we allemaal. Maar wat weinig mensen weten, is dat je tóch kunt tijdreizen. Dat ontdekte Albert Einstein zo’n honderd jaar geleden. Hij kwam erachter dat je naar de toekomst kunt reizen. Nou ja, een beetje dan.
In dit boek ga je op reis – dwars door tijd en ruimte – en ontdek je hoe de eerste klokken werkten en waarom we eigenlijk jaren, uren en seconden hebben, hoe Christiaan Huygens met zijn slingerklok de hele wereld veranderde en hoe Einstein alle ideeën over tijd en ruimte helemaal op hun kop gooide. En hoe je kunt tijdreizen!
Op zondag 16 oktober presenteren Yannick Fritschy en Tjarko van der Pol hun nieuwe boek Dwars door tijd en ruimte bij Boekhandel Broese!
Datum: 16 oktober
Tijd: 13.00 – 14.30 uur
Locatie: Boekhandel Broese, Oudegracht 112-b, Utrecht
Wilt u bij deze boekpresentatie aanwezig zijn meld je dan aan via klantenservice@broese.nl
Waarom kunnen mensen dingen uitvinden? In dit boek presenteert Simon Baron-Cohen over die vraag een nieuwe theorie: ons brein bevat een soort machine, het ‘systemiseermechanisme’, waarmee we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. Daarmee onderscheiden we ons van andere diersoorten.
Het systemiseermechanisme is zeer goed ontwikkeld bij uitvinders en iedereen die een bepaald systeem wil perfectioneren, zoals wetenschappers, ingenieurs, technici, ambachtslieden, musici, kunstenaars, fotografen, filmmakers, ontwerpers, sporters, ondernemers of advocaten. Bovendien blijkt dat de genen voor systemiseren deels overlappen met de genen voor autisme. Door deze connectie laat De patroonzoekers ons tevens anders denken over mensen die anders denken.
Baron-Cohen beschrijft hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties.
Prof. dr. Simon Baron-Cohen is internationaal een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van autisme. Hij is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en directeur van het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge. Van hem verscheen eerder bij Nieuwezijds Nul empathie.
Nieuwe CGT-gids
23 aug
Nu verkrijgbaar: De complete behandelgids voor cognitieve gedragstherapie door Leslie Sokol en Marci G. Fox.
Dit werkboek voor professionals in de psychische gezondheidszorg, studenten, begeleiders en docenten biedt praktische hulpmiddelen om de principes van cognitieve gedragstherapie in praktijk te brengen.
Het boek bevat vele werkbladen, copingkaarten, stappenplannen en interactieve oefeningen, die je zullen helpen om cliënten de effectieve copingvaardigheden aan te leren waarmee hun zelfvertrouwen toeneemt en hun zelftwijfel verdwijnt. Deze hulpmiddelen zijn gratis te downloaden en zullen cliënten ondersteunen bij het herstel van tal van aandoeningen, waaronder:
- depressie
- bipolaire stoornis
- angst
- boosheid
- middelenmisbruik
- persoonlijkheidsstoornissen
- ptss
- zelfbeschadiging en suïcidaliteit
- psychose