Vandaag verschijnt Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten van Carla Sharp & Dickon Bevington, met een voorwoord van Peter Fonagy.

‘Zonder twijfel de duidelijkste en meest toegankelijke beschrijving van op mentaliseren gebaseerde therapie. (…) Dit boek zou weleens een doorbraak kunnen bieden op dit gebied. Ik hoop van harte dat de levendige stijl, de gepassioneerde toon en de oprechte belangstelling in de mens het fundament bieden waarop een nieuwe generatie van psychologisch onderlegde, traumagevoelige, menselijke, genereuze en competente behandelaars kan ontstaan.’

– uit het voorwoord van Peter Fonagy, hoogleraar Contemporary Psychoanalysis & Developmental Science aan University College London en grondlegger van op mentaliseren gebaseerde therapie (MBT).

Hoe kunnen therapeuten cliënten helpen dieper na te denken over hun eigen gedachten en emoties en die van anderen? Hoe kan de therapeutische relatie effectief worden ingezet om verandering teweeg te brengen?

Mentaliseren in de psychotherapie begeleidt therapeuten bij het toepassen van innovatieve, op mentalisatie gebaseerde strategieën bij beoordelingen en interventies. Complexe ideeën worden helder uitgelegd en geïllustreerd met casusvoorbeelden en uitgebreide transcripties van sessies.

In dit overzichtelijke en toegankelijke boek belichten Carla Sharp en Dickon Bevington manieren om cliënten te helpen die worstelen met ontregelde emoties en gedrag. Daarnaast gaan ze in op de rol van mentalisatieproblemen bij persoonlijkheidsstoornissen, geven ze speciale aandachtspunten voor het werken met adolescenten en bieden ze concrete adviezen waarmee therapeuten hun eigen mentaliserende vermogens kunnen verbeteren.

Over de auteurs:

Carla Sharp is hoogleraar klinische psychologie aan de University of Houston. Dickon Bevington is medisch directeur van het Anna Freud National Centre for Children and Families in Londen.

Overige informatie:

Carla Sharp & Dickon Bevington | Mentaliseren in de psychotherapie. Een gids voor therapeuten | Vertaling van Mentalizing in Psychotherapy: A Guide for Practicioners, New York, The Guilford Press, 2022 | Vertaling: Janine Langeveld | Paperback | 240 pagina’s | € 39,99 | ISBN  9789057125935

Hoera!!! Vandaag verschijnt Het spel van Westing van Ellen Raskin. Een klassieker uit Amerika, na 46 jaar eindelijk in het Nederlands te lezen! Een superspannend verhaal voor wie houdt van mysterie, woordspelletjes en raadsels! Vertaald door Dirk-Jan Arensman, met een nawoord van Ionica Smeets.

Een spannend moordmysterie begint wanneer zestien mensen bij een notaris samenkomen voor het voorlezen van het testament van de steenrijke zakenman Samuel Westing.Tot hun verbazing blijkt het testament een spel te zijn: de winnaar erft Westings enorme fortuin. Het enige wat ze moeten doen om te winnen, is het antwoord vinden op de vraag: wie van hen heeft Samuel Westing vermoord?

Het spel van Westing is lastig en gevaarlijk: dwars door sneeuwstormen, inbraken en bomaanslagen heen zoeken de erfgenamen verder. Slechts twee mensen hebben alle aanwijzingen. Een van hen is een erfgenaam van Westing. De ander ben jij!

‘Inmiddels heb ik Het spel van Westing meer dan vijf keer gelezen en elke keer ga ik meer van dit boek houden. Omdat het een fantastisch puzzelmysterie is met heerlijke personages, omdat Raskins schrijfstijl zo goed is en omdat het boek zo geniaal in elkaar zit.’ – Ionica Smeets

‘Geweldig leuk voor iedereen die van illusies, woordspelingen en goocheltrucs houdt.’ – The New York Times Book Review

Bekroond met de Newbery Medal, de oudste en belangrijkste Amerikaanse prijs voor het beste jeugdboek.

Over de auteur:

Ellen Raskin leefde van 1928 tot 1984. Zij was een Amerikaanse kinderboekenschrijfster, illustrator en grafisch vormgever. Ze ontwierp meer dan duizend boekomslagen. In 1979 won ze de belangrijke Newbery Medal voor The Westing Game, en een ander mysterie voor kinderen, Figgs & Phantoms, is uitgeroepen tot een Newbery Honor Book in 1975.

ISBN 9789057125874 | 224 pag. | € 17,99 | 10+ | Illustratie omslag: Iris van der Veen

Gisteren vernamen we het vreselijke nieuws dat onze auteur Michael Mosley tijdens een vakantie in Griekenland is overleden.

Michael Mosley is de auteur van geweldige boeken over voeding en gezondheid. Wij hebben veel waardering voor zijn onderzoek en de mooie verhalen die hij daarover schreef.

Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. We wensen hun veel sterkte met dit plotselinge verlies.

Donderdag 16 en vrijdag 17 mei wordt Moederteit van Lucy Jones gepresenteerd in Amsterdam en Antwerpen.


Behalve de puberteit is er geen periode in het leven die zulke dramatische veranderingen met zich meebrengt als de zwangerschap, de bevalling en het prille moederschap. Toch is er voor deze metamorfose weinig aandacht, zowel in de wetenschap als in onze maatschappij. Sterker nog, spreken over moederschap als iets anders dan een rooskleurige droom is nog steeds grotendeels taboe.

In dit baanbrekende en persoonlijke onderzoek brengt wetenschapsjournaliste Lucy Jones het concept van matrescentie, oftewel moederteit, aan het licht. Zo blijken de veranderingen in de hersenen en de rest van het lichaam van de moeder veel diepgaander, heviger en langduriger te zijn dan we dachten.

Structureel gebrek aan interesse en diepgewortelde economische en sociale constructies rondom vrouwen en het gezin hebben volgens Jones geleid tot een voor moeders onhoudbare situatie. Het boek Moederteit is een oproep om ons begrip van het moederschap te verdiepen en om toekomstige ouders een betere ervaring te geven.

Donderdag 16 mei, 19.00 uur
Athenaeum Boekhandel Spui, Amsterdam

Toegangsprijs € 5,-
Lucy Jones wordt geïnterviewd door schrijver en journalist Daan Borrel.
Bestel hier je ticket

Vrijdag 17 mei, 19.30 uur
De Groene Waterman, Antwerpen

Lucy Jones wordt geïnterviewd door Joke Struyf.
Je kunt je hier inschrijven


‘Mooi en creatief. Jones is een pionier. Ze belicht vakkundig de monumentale verschuivingen die het moederschap met zich meebrengt. Ik merkte dat ik vanbinnen aan het juichen was.’ – Rhiannon Lucy Cosslett in The Guardian

‘Moederteit is essentieel leesvoer, bloederig en levend, brullend en klaar om het discours te veranderen. Het beste boek dat ik ooit over moederschap heb gelezen.’ – Jude Rogers in The Observer

Moederteit | Lucy Jones | ISBN 9789057125997 | 320 pag. | paperback | € 26,99 | Uit het Engels vertaald door Auke van den Berg en Suzanne Willekens

Foto: Stuart Simpson

Lucy Jones is schrijfster en wetenschapsjournaliste en woont in Hampshire, Engeland. Ze werkte eerder bij pop-en cultuurwebsite NME en The Daily Telegraph. Haar artikelen over cultuur, wetenschap en natuur zijn gepubliceerd in BBC Wildlife, The Sunday Times, The Guardian en The New Statesman.
Vandaag verschijnt Psychedelica als medicijn. Drugs die je leven kunnen veranderen. Een toonaangevende gids over psychedelica die op het punt staan om door te breken in de psychiatrie.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden met psychedelica veelbelovende resultaten geboekt in de psychiatrie. Maar toen deze middelen in de roerige jaren zestig verboden werden omdat zij gevaarlijk zouden zijn, kwam het onderzoek grotendeels stil te liggen. Ruim vijftig jaar later toont wetenschappelijk onderzoek aan dat correct gebruik van psychedelica helemaal niet gevaarlijk of schadelijk is. Het kan juist onze krachtigste nieuwe behandeling zijn van psychische problemen als depressie, PTSS, dwang- en eetstoornissen, verslaving en chronische pijn.

De vermaarde neuropsychofarmacoloog David Nutt doet al vijftien jaar onderzoek naar psychedelica. Begin 2008 werd hij voorzitter van de Britse Adviesraad voor Drugsmisbruik, maar eind 2009 werd hij ontslagen vanwege zijn kritiek op het drugsbeleid in Groot-Brittannië. In 2018 was hij medeoprichter van het eerste academische psychedelische onderzoekscentrum. In dit boek geeft hij wetenschappelijk bewezen informatie over de werking van onder meer MDMA, ayahuasca, paddo’s, LSD en ketamine: drugs die je leven kunnen veranderen.

ISBN 978 90 5712 598 0 | 320 pag. | paperback | € 26,99 | Uit het Engels vertaald door Titia Ram |

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis, zeker als je nog jong bent. Kan een kind het intense verdriet van een verlies wel aan en blijft het niet voor altijd in negatieve zin getekend?
Gelukkig blijken de meeste kinderen met de juiste steun uit hun omgeving het verlies van een dierbare goed te kunnen verwerken. Dit boek biedt handreikingen om kinderen en jongeren te steunen bij het rouwproces.

• Wat zijn normale reacties tijdens een rouwproces?
• Welke invloed heeft rouw op de ontwikkeling van een kind?
• Hoe communiceer je over verlies met een kind, en wat helpt?
• Wanneer schakel je professionele hulp in?

Deze tweede, herziene editie bevat de nieuwste inzichten in rouw bij kinderen en jongeren. Dit boek geeft, naast veel voorbeelden en praktische tips, antwoord op de meest uiteenlopende vragen die
volwassenen in de omgeving van het kind vaak hebben. Een unieke gids voor iedereen die rouwende kinderen wil steunen.

Dr. Mariken Spuij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en orthopedagoog-generalist werkzaam bij TOPP-zorg in Driebergen en Zeist en als docent-onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. Samen met prof. dr. Paul Boelen schreef ze het behandelprogramma RouwHulp.

Over de eerste editie:
‘Helder geschreven, overzichtelijke hoofdstukken (…) Een prima handboek voor ouders en hulpverleners.’ – Psychologie Magazine

‘Een warm en levendig geschreven, ondersteunend boek. (…) een instructieve vraagbaak met veel heldere antwoorden.’ – Kind & Adolescent Praktijk

‘Een rijke bron van informatie.’ – Pedagogiek in Praktijk

‘Een onmisbaar boek wanneer je als school te maken krijgt met een verlies van een ouder, leerkracht of leerling.’ – Klas van Juf Linda

€ 25,99 | Paperback | 288 pag. | ISBN: 9789057125911

Vandaag verschijnt Diepere mindfulness. De nieuwe manier om rust te vinden in een chaotische wereld van Mark Williams en Danny Penman.

In Diepere mindfulness presenteren Williams en Penman een op nieuw neurowetenschappelijk onderzoek en eeuwen oude wijsheid gebaseerd meditatieprogramma om je mindfulnessbeoefening te verdiepen.

Zowel beginnende als doorgewinterde beoefenaars van mindfulness leren in acht weken verlichting te bereiken door te focussen op ‘vedana’, of ‘gevoelstoon’: een van de vier oorspronkelijke pijlers van mindfulness. Hierdoor ontstaat er een innerlijke kalmte die de basis vormt voor een rustiger en beter leven.

De oefeningen in Diepere mindfulness zijn bewezen effectief bij de behandeling van angst, stress en depressie en leren je rust te vinden in een chaotische wereld.

Speciaal voor dit boek ingesproken geleide meditaties zijn te downloaden via onze website.

‘Dit boek leidt je zachtjes door het mooie, rommelige proces van mens-zijn en leert je hoe en waarom alles goed kan komen.’ − Sir Kenneth Branagh

‘Ze hebben het weer voor elkaar! Lees dit boek alsof je leven ervan afhangt.’ – Ruby Wax

Van de auteurs van de internationale bestseller en klassieker Mindfulness.

€ 26,99 | Paperback | 288 pag. | ISBN 9789057125942 | Vertaald door Marie-Christine Ruijs

Wij zijn heel trots dat Matrescence van Lucy Jones op de longlist staat voor de Women’s Prize voor non-fictie! De Nederlandse vertaling Moederteit verschijnt in mei.

In dit baanbrekende en persoonlijke onderzoek brengt de veelgeprezen journaliste en schrijfster Lucy Jones het concept van ‘matrescentie’ oftewel ‘moederteit’ aan het licht. Aan de hand van nieuw onderzoek uit verschillende hoeken – neurowetenschappen en evolutionaire biologie, psychoanalyse en existentiële therapie, sociologie, economie en ecologie – laat Jones zien hoe de veranderingen in de geest, het brein en het lichaam van de moeder veel diepgaander, wilder en langduriger zijn dan we denken.

De Women’s Prize for Non-Fiction is een belangrijke nieuwe jaarlijkse boekenprijs die uitzonderlijke verhalende non-fictie van vrouwen bekroont. De prijs stimuleert uitmuntend schrijfwerk, gedegen onderzoek, originele vertelstemmen en toegankelijkheid, en brengt de expertise van vrouwen op verschillende gebieden onder de aandacht.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en staat open voor alle vrouwelijke schrijvers van over de hele wereld die in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd worden en in het Engels schrijven. De winnaar ontvangt een cheque van £30.000 en een gelimiteerd kunstwerk dat bekend staat als de ‘Charlotte’, beide geschonken door de Charlotte Aitken Trust.

Heeft je kind last van angstige gedachten die het gedrag beïnvloeden of hem of haar ‘s nachts wakker houden? Naar schatting heeft 15 procent van de kinderen last van angsten en zorgen. Daarmee zijn het de meest voorkomende emotionele of gedragsproblemen bij kinderen. Als ze niet aangepakt worden, kunnen ze leiden tot spijbelen, moeite bij het maken van vrienden, en langdurige problemen met angst en depressie.

Deze uiterst nuttige gids, geschreven door twee van de meest vooraanstaande Britse deskundigen op het gebied van angst bij kinderen, leert je te begrijpen wat de oorzaak is van de zorgen van je kind en praktische stappen te nemen om hem of haar te helpen deze te overwinnen.

Met dit praktische boek kunnen ouders, begeleiders en docenten hun kinderen helpen bij algemene en specifieke angsten, fobieën en piekerproblemen. De auteurs baseren zich op het laatste wetenschappelijke onderzoek en op hun jarenlange praktijkervaring met gezinnen.

De invulschema’s en werkbladen uit dit boek zijn te downloaden via onze website.

Cathy Creswell is klinisch psycholoog en hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan Oxford University. Lucy Willetts is als klinisch psycholoog gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en werkt als gastdocent aan de Universiteit van Reading. Beide auteurs hebben met honderden kinderen en hun families gewerkt aan het overwinnen van angstproblemen.

Paperback | 272 pagina’s | € 27,99 | ISBN  9789057125928 | verschenen op 13 februari 2024