Is de Verlichting echt de periode van debat en filosofische ideeën waaruit onze westerse waarden zijn voortgekomen? Rienk Vermij veegt in zijn zojuist verschenen boek De geest uit de fles de ideeënrijkdom van de Verlichting niet onder het tapijt, maar plaatst die wel in de politieke en maatschappelijke context van die tijd. Door te laten zien op welke concrete problemen de ideeën een antwoord waren, en welke krachten het succes ervan beïnvloedden, nuanceert hij de rol van de achttiende-eeuwse denkers en dichters.

Op 30 april verschijnt het boek Het autistische brein van Temple Grandin en Richard Panek. Temple Grandin is hoogleraar dierwetenschappen en een van ’s werelds bekendste en meest getalenteerde volwassenen met autisme. ‘In Het autistische brein is Grandin op haar best,’ aldus Psychologie Magazine deze maand. ‘Kritisch, maar soms ook ontwapenend enthousiast, beschrijft ze de stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar autisme.’

Vandaag is het thema van de Boekenweek 2015 bekendgemaakt: Waanzin – Te gek voor woorden. Lees nu al alles over waanzin in de literatuur in De eenzaamheid van de waanzin van Ranne Hovius.

‘Ranne Hovius vervlecht in dit aangenaam leesbare boek de geschiedenis van de psychiatrie met de talloze manieren waarop schrijvers gekte hebben verbeeld … Hovius is buitengewoon goed thuis in de wereldliteratuur en komt met veel boeiende citaten en parafrases, waaraan de ontwikkelingen op psychiatrisch gebied kunnen worden afgelezen. *****’, aldus NRC Handelsblad.

Jan Verplaetse, auteur van Zonder vrije wil, geeft een lezing tijdens het symposium ‘Hersenen en vrije wil’ op zaterdag 26 april in Brussel. Dit symposium onderzoekt de verschillende standpunten over de vrije wil in de filosofie, de psychologie en de neurowetenschappen. Meer informatie via De Maakbare Mens.

Zojuist verschenen: Angst beheersen met mindfulness van Jeffrey Brantley. Dit praktische en toegankelijke boek (eerder verschenen onder de titel Angst beheersen met aandacht) is bedoeld voor iedereen die minder te lijden wil hebben onder angst, stress, piekeren, fobieën of paniek. Het biedt een programma waarmee je je angst- en paniekgevoelens onder controle krijgt, rust en kalmte vindt, en bewust het hier en nu kunt beleven zonder direct te oordelen.

Als je partner Asperger-syndroom heeft is een praktische gids voor iedereen die een relatie heeft met iemand met het Asperger-syndroom, een autismespectrumstoornis. Onlangs verscheen de tweede editie van dit boek, geheel herzien en geactualiseerd. Onderwerpen als ontkenning, zintuiglijke gevoeligheid en moederschap komen uitgebreid aan bod. Tevens is er in deze editie aandacht voor homoseksuele relaties en relaties waarin de vrouw Asperger heeft.

Ionica Smeets, bekend van de wiskundemeisjes, geeft vrijdag 14 maart om 20:00 uur een Pi-lezing in de aula van het Sancta Maria Lyceum in Haarlem. H. de Vries Boeken is aanwezig met een aansluitende selectie boeken (zoals Ik was altijd heel slecht in wiskunde, het boek van de wiskundemeisjes).

De lezing wordt gehouden in de aula van Lyceum Sancta Maria, Van Limburg Stirumstraat 4 te Haarlem. De toegang is gratis. Aanmelden via: www.sanctamaria.nl.

Op 11 april 2014 organiseert de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) voor de tiende keer de Voorjaarsworkshops. Dit jaar is het thema ‘Boekenbal voor therapeuten’. Tijdens de Voorjaarsworkshops kun je je vaardigheden bijschaven en nieuwe inzichten opdoen, maar ook demonstraties zien, casuïstiek bespreken en praktisch oefenen. Yvette van der Pas geeft tijdens het congres de workshop Duizend Angsten & hoe je ervan afkomt, Bij deelname aan deze workshop krijg je het e-book van Duizend angsten cadeau. Meer info over de Voorjaarsworkshops is te verkrijgen via de VGCt.

Het werkgeheugen is de dirigent van het brein en ligt aan de basis van belangrijke functies als leren, presteren, besluitvorming, organiseren, timemanagement en multitasking. Het zojuist verschenen boek De winst van het werkgeheugen van Tracy & Ross Alloway combineert de belangrijkste inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek met talloze praktische tips en oefeningen om het werkgeheugen te verbeteren en volledig te benutten.

Veel aandacht voor mindfulness deze maand! Het magazine TIME publiceerde het coverartikel The Mindful Revolution en Edwin Oden interviewde Jon Kabat-Zinn voor Happinez. Kabat-Zinn was een van de eersten die wetenschappelijk onderzoek deed naar de effecten van mindfulness. Tot zijn bekendste boeken behoren Mindfulness voor beginners en Mindfulness en bevrijding van depressie. Kabat-Zinn over de populariteit van mindfulness: ‘De grote kentering kwam een jaar of vijftien geleden, toen het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness enorm toenam. Het grote publiek gelooft er nu echt in, door de harde bewijzen over de vele positieve effecten die het heeft op het brein, het immuunsysteem, je sociale contacten en ga zo maar door.’