Naar aanleiding van de nieuwe NIP-code 2015 heeft Karel Soudijn zijn boek Ethische codes voor psychologen volledig herzien en ge-update. Het bevat talrijke voorbeelden van beroepsethische problemen, de meeste ontleend aan klachten die werkelijk zijn ingebracht tegen psychologen.

Over de eerste editie:

‘Helder geschreven en door zijn vele voorbeelden erg concreet en op de praktijk gericht […] geschikt voor zowel studenten als meer ervaren psychologen die meer willen weten over de ethiek van dit beroep.’ – De Psycholoog

Ionica Smeets is benoemd tot hoogleraar Science Communication aan Universiteit Leiden. De komende vijf jaar zal zij onderzoek doen naar wetenschapscommunicatie, studenten doceren over het vak en hen enthousiasmeren voor een carrière in het vakgebied.

Vorig jaar verscheen het boek Het exacte verhaal – wetenschapscommunicatie voor bèta’s van haar bij Nieuwezijds. Eerder publiceerde zij samen met Jeanine Daems het boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde.

De titels Een filosofie van emoties en verlangens van Frans Jacobs en De big 5 persoonlijkheidsfactoren van Boele de Raad en Mien Doddema-Winsemius zijn voortaan beschikbaar als gratis PDF-bestand op nieuwzijds.nl/downloads. Beide boeken zijn niet meer leverbaar via de boekhandel.

Zojuist verschenen: In 10 stappen je stress beheersen van David Barlow, e.a.

Barlow e.a. - stress low-res

Te veel stress is niet goed voor je gezondheid, je relaties en je prestaties. Stressvolle situaties kun je niet uitbannen, maar je kunt wel je leefstijl zodanig aanpassen dat je beter opgewassen raakt tegen stress.

In 10 stappen je stress beheersen biedt een effectief programma op basis van meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek. Het is eenvoudig in te passen in je dagelijks leven.

Zojuist verschenen: Mindfulness in de klinische praktijk, door Susan M. Pollak e.a.

Dit boek is een praktische handleiding voor psychotherapeuten. Het legt uit hoe mindfulness kan worden geïntegreerd in de klinische praktijk, ongeacht het specialisme van de therapeut of de specifieke behandelsituatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bieden de auteurs aanwijzingen voor mindfulnessoefeningen die gericht zijn op kernvaardigheden als acceptatie, gerichte en open aandacht, gelijkmoedigheid en compassie.

Pollak - Mindfulness in de klinische praktijk low-res

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat executieve functies een belangrijke rol spelen bij het schoolsucces van kinderen.

Diana Smidts, auteur van het succesvolle boek Gedrag in uitvoering geeft binnenkort twee cursussen –  aan docenten en ouders. Zij biedt hierin inzicht in executieve functies en geeft praktisch advies hoe om te gaan met gedragsproblemen.

Cursus Begrijp Executieve Functies in de klas – voor docenten (za 30 mei en do 18 juni)

Cursus Wat bepaalt het schoolsucces van je kind? – voor ouders (di 30 jun en di 15 sep)

 

We menen vaak te weten wat andere mensen denken en willen. Maar kloppen onze aannames wel? Weten we inderdaad wat er omgaat in onze partners, kinderen, vrienden of collega’s?

Nicholas Epley laat zien wat wetenschappers ontdekt hebben over ons talent om ons in te leven in een ander – en de verrassende fouten die we daarbij onbewust maar stelselmatig maken. Het goede nieuws is dat je een ‘zesde zintuig’ kunt ontwikkelen, waarmee je kunt ‘zien’ wat er in anderen omgaat.

Epley - Mensenkennis en misverstand VP

Dit boek verbetert je psychologisch inzicht en bevat praktische tips om beter te begrijpen wat anderen voelen, bedoelen, denken en willen. Daarvoor moet je allereerst uitvinden hoezeer jij gedachten verkeerd leest – zodat je jezelf kunt verbeteren.

Nieuwezijds breidt uit, naast populair-wetenschappelijk boeken voor volwassen geven we vanaf najaar 2015 ook kinder- en jeugdboeken uit. Non-fictie die kinderen enthousiast maakt voor wetenschap, wiskunde, biologie. Leuk om te lezen én naar te kijken want alle boeken zijn prachtig geïllustreerd.

Bekijk onze prospectus voor een voorproefje!

Steketee - De minireuzenmiereneter VP lowres Verweij - Proefjesboek VP lowresHeijden - Het wiskundehondje VP lowres

Zojuist verschenen: Sterfelijk zijn, de Nederlandse vertaling van Atul Gawandes bestseller Being Mortal.

Gawande bespreekt aan de hand van onderzoek en aangrijpende verhalen de grootste uitdaging van zijn vak: hoe kan de geneeskunde niet alleen het leven maar ook het levenseinde verbeteren?

In de Verenigde Staten haalde dit boek bijna alle ‘best books’ lijstjes over 2014. En ook in Nederland worden Gawandes ideeën al veel besproken. Sterfelijk zijn is ‘… een wijs, inspirerend, bij vlagen diep ontroerend, belangwekkend boek’, aldus VPRO boeken afgelopen december.

 

Mischel - De marshmallow-test

Zojuist is  De marshmallow-test verschenen, de Nederlandse vertaling van het boek van de man achter de wereldberoemde test.

Een kind krijgt een marshmallow aangeboden en mag kiezen: eet deze nu op, of wacht even en je krijgt er straks twee. Wat zal het doen? En wat zegt die keuze over zijn of haar toekomst?

Walter Mischels befaamde marshmallow-test laat zien dat zelfbeheersing cruciaal is voor een succesvol en plezierig leven. Dit baanbrekende boek toont aan dat je zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en andere karaktervaardigheden aan kunt leren en verbeteren, Mischel laat zien welke achterliggende processen en cognitieve vaardigheden daarbij essentieel zijn.