Zojuist verschenen: Schematherapie met kinderen en jongeren, onder redactie van Chritof Loose, Peter Graaf en Gerhard Zarbock.

Dit boek biedt een inleiding in de schematherapie bij kinderen en jongeren. Het schetst de ontwikkelingspsychologische aspecten, beschrijft het schematherapeutische model, focust op bijzonderheden per leeftijd en geeft een overzicht van het therapeutische bereik van de schematherapie bij kinderen en jongeren.

 

Loose e.a. - Schematherapie met kinderen en jongeren

Jeffrey Brantley heeft een praktisch boek geschreven dat je helpt beter om te gaan met boosheid en alledaagse stress. Boosheid beheersen met mindfulness leert je jezelf te bevrijden uit de greep van boosheid en helpt je op weg  naar een gelukkiger en gezonder leven.

Verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

 

 

Afgelopen vrijdag vond in boekhandel Scheltema in Amsterdam de boekpresentatie plaats van Proefjesboek, Het wiskundehondje en De minireuzenmiereneter.

Professor Robbert Dijkgraaf hield een enthousiast betoog  waarin hij uitlegde hoe belangrijk het is dat bij kinderen interesse in de wetenschap wordt aangewakkerd. Daarna reikte hij de symbolische eerste exemplaren uit aan auteurs Arno Verweij, Margriet van der Heijden en Menno Steketee.

auteurs op het podium

Ook  de illustratoren werden in het zonnetje gezet. ‘De liefde voor de wetenschap wordt ook uitgedrukt in de illustraties en bij alle drie de boeken, op een hele andere manier, wordt dat op een magische manier gedaan.’, aldus Dijkgraaf. ‘Ik hoop dat heel veel kinderen deze boeken gaan lezen maar ik hoop eigenlijk ook heel stiekem, of misschien wel bewust, dat heel veel ouders en grootouders van deze boeken gaan genieten.’

Robbert Dijkgraaf  Borrel

IMG_4562   meisje  Pleun publiek

De eerste titels uit het Nieuwezijds jeugdfonds zijn verschenen.

Arno Verweij stelde een boek samen vol spannende proefjes die kinderen makkelijk zelf kunnen doen met huis-tuin-en-keukenspullen. Margriet van der Heijden maakte samen met haar dochter Iris van der Graaf een geweldig boek over wiskunde, vormen en getallen. En van Menno Steketee verscheen bij Nieuwezijds een bundeling van zijn mooiste dierennieuwsverhalen van de kinderwetenschapspagina van NRC Handelsblad.

Proefjesboek, Het wiskundehondje en De minireuzenmiereneter zijn verkrijgbaar in alle (online) boekhandels.

Verweij - Proefjesboek VP Van der Heijden - Het wiskundehondje VP lowresSteketee - De minireuzenmiereneter VP lowres

Hello Ruby van de Finse Linda Liukas verschijnt in maart 2016 in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Nieuwezijds. Dit boek vertelt een spannend verhaal aan de hand waarvan jonge kinderen leren programmeren.

Zie ook www.helloruby.com

 

 

Het boek Sterfelijk zijn van Atul Gawande heeft lovende recensies ontvangen:

‘…[een] gewetensvol relaas van een wijs chirurg […]  Een rijk en wijs boek.*****’- Elsevier

Vrij Nederland schrijft: ‘Het boek is een ode aan de dood en prachtig geschreven … Gawande [gaat] aan de hand van talloze historische en persoonlijke voorbeelden en verhalen van vrienden, patiënten en familie op zoek naar de vraag: hoe kan de geneeskunde niet alleen het leven, maar ook het levenseinde verbeteren?’

Ook de vakbladen zijn vol lof over het boek. Zo meldt Huisarts & Wetenschap: ‘…een must voor alle dokters.’

Op onze website staat een overzicht van alle recensies.

Naar aanleiding van de nieuwe NIP-code 2015 heeft Karel Soudijn zijn boek Ethische codes voor psychologen volledig herzien en ge-update. Het bevat talrijke voorbeelden van beroepsethische problemen, de meeste ontleend aan klachten die werkelijk zijn ingebracht tegen psychologen.

Over de eerste editie:

‘Helder geschreven en door zijn vele voorbeelden erg concreet en op de praktijk gericht […] geschikt voor zowel studenten als meer ervaren psychologen die meer willen weten over de ethiek van dit beroep.’ – De Psycholoog

Ionica Smeets is benoemd tot hoogleraar Science Communication aan Universiteit Leiden. De komende vijf jaar zal zij onderzoek doen naar wetenschapscommunicatie, studenten doceren over het vak en hen enthousiasmeren voor een carrière in het vakgebied.

Vorig jaar verscheen het boek Het exacte verhaal – wetenschapscommunicatie voor bèta’s van haar bij Nieuwezijds. Eerder publiceerde zij samen met Jeanine Daems het boek Ik was altijd heel slecht in wiskunde.

De titels Een filosofie van emoties en verlangens van Frans Jacobs en De big 5 persoonlijkheidsfactoren van Boele de Raad en Mien Doddema-Winsemius zijn voortaan beschikbaar als gratis PDF-bestand op nieuwzijds.nl/downloads. Beide boeken zijn niet meer leverbaar via de boekhandel.

Zojuist verschenen: In 10 stappen je stress beheersen van David Barlow, e.a.

Barlow e.a. - stress low-res

Te veel stress is niet goed voor je gezondheid, je relaties en je prestaties. Stressvolle situaties kun je niet uitbannen, maar je kunt wel je leefstijl zodanig aanpassen dat je beter opgewassen raakt tegen stress.

In 10 stappen je stress beheersen biedt een effectief programma op basis van meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek. Het is eenvoudig in te passen in je dagelijks leven.