Winnaars Schrijfwedstrijd

de Winnaars

Uitgeverij Nieuwezijds en de Volkskrant feliciteren de prijswinnaars van de schrijfwedstrijd ‘De mens als beest’:

 

Het winnende verhaal is op 7 februari 2009 gepubliceerd in het katern Kennis van de Volkskrant. De winnaars ontvingen daarnaast een gesigneerd exemplaar van het boek In Darwins woorden en een exclusieve rondleiding in de collectietoren van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

de WinnaarsOp 2 september vond deze rondleiding plaats. Deze 'schatkamer' van Naturalis is normaal niet toegankelijk voor het publiek. René Dekker van Naturalis leidde Annelies, Linde en Linde's broer Teun rond langs ontelbaar veel dieren: apen, ijsberen, zebra's, leeuwen, tijgers, vissen, krokodillen, vogels, vlinders en kevers. Ook mochten zij een kijkje nemen bij de collectie uitgestorven dieren, en bij de beroemde Darwin-vinken.


Hieronder staan de drie prijswinnende verhalen.

 

Eerste plaats


Annelies Olff
16 jaar
 
OP DE ANTROPOSOFISCHE BASISSCHOOL
Een waargebeurd (!) verhaaltje
 
'Trots en fier
met opgeheven hoofd
staat De Mens op aard.
Heersend over het dier,
log en zwaar,
De Mens dienend.
Etcetera etcetera,'

Zo dreunde groep zeven het gedicht op, dat ze uit het hoofd hadden geleerd. Deze groep bestond uit leergierige, geïnteresseerde leerlingen, met zeer uiteenlopende interesses. Zo was er een meisje met een ziekelijke interesse voor bedenksels, een jongen met een ziekelijke interesse voor dieren, een meisje met een ziekelijke interesse voor evolutie, en verder zevenentwintig kinderen met een gezonde interesse voor het einde van de schooldag. Deze kinderen waren op het moment bezig met het vak 'heemkunde', de specialiteit van de juf, waarin je werkelijk alles leert over planten en dieren.
    'Goed gedaan,' zei de juf, toen alle etcetera's voorbij waren, 'maar weten jullie wel hoe het nou komt dat de mens rechtop loopt, en niet op vier voeten?'
    'Omdat het lichaam van een mens verticaal loopt!', riep het in bedenksels geïnteresseerde meisje.
    'Door evolutie!', riep het in evolutie geïnteresseerde meisje.
    Maar de juf, die niet een antwoord van de klas had verwacht, was alweer een paar zinnen verder.
    '... geschapen om de mens te dienen. God heeft dieren ondergeschikt aan De Mens geschapen. Dus lopen dieren gebogen, als onderdanen, zoals de Schepper het wenste. Zo is er geen twijfel over de heerschappij van De Mens, trots en fier.'
    'Mensen zijn toch ook dieren?', vroeg de in dieren geïnteresseerde jongen.
    'Mensen lopen op twee benen, dieren op vier poten. Besef dit goed.' De juf zweeg even, om te genieten van haar wijze statement.
    Het in evolutie geïnteresseerde meisje vroeg: 'En vogels dan? En wormen? En slangen? En vissen? En zeezoogdieren? En octopussen? En anemonen?'
    'Anemonen zijn geen dieren!', riep juf uit. Was dit kind nou helemáál gek geworden? 'Anemonen zijn planten!'
    'Anemonen zijn wel dieren!', riep de in dieren geïnteresseerde jongen.
    'Anemonen zijn schimmels, net als paddestoelen!', riep het in bedenksels geïnteresseerde meisje.
    'Paddestoelen zijn ook planten.' Juf stond versteld van wat de jeugd van tegenwoordig allemaal nog niet wist. 'Maar we dwalen af, kinderen! Ook al staat het niet vermeld, de dichter spreekt voornamelijk over koeien, koeien log en zwaar.'
    'Of over juffen', zei het in evolutie geïnteresseerde meisje.
    'JIJ bent nu wel genoeg aan het woord geweest, Annelies! Dit begint erg vervelend te worden! Mensen zijn GEEN beesten! En daarmee uit!'
    En zo evolueerde groep zeven van leergierige, geïnteresseerde leerlingen naar een groep logge koeien.


Tweede plaats

Gwenny Raadsen
14 jaar

E-VO-LU-TIE

Anderhalve eeuw geleden
Had Charles D. een theorie
Hij vertelde hoe hij dacht
Over de E-VO-LU-TIE

'k Zal je zeggen hoe het komt
Dat wij nu tien tenen tellen
Want als ik víer handen had
Zouden schoenen mij zo knellen

In een leven met vier handen
En waar voeten zijn verdwenen
Zou dat heel onpraktisch zijn
Die vier armen zonder benen

Heel onhandig zijn handschóenen
Om maar altijd op te lopen
Daar ze zo ontzettend slijten
Moet men vaak vier nieuwe kopen

Ergens in de evolutie
Werden twintig vingers tien
Een grote sprong kreeg toen de Mensheid
En men hield het voor gezien

Daarom heb ik nu twee voeten
Waar ik schoeisel voor zal kopen
En goed letten op hun passen
En dan gewoon weer verder lopen

 
Derde plaats

Linde van Wingerden
10 jaar
 
WAAROM WE RECHTOP LOPEN
 
Waarom de mens niet op handen en voeten loopt terwijl we afstammen van een soort beest? Nou, dat is heel simpel; 7456810+275963:547861-29304%... Eigenlijk is het veel simpeler.

Heel lang geleden, toen er nog geen mensen bestonden was er eens één van onze voorouders. Ze hadden toen nog geen namen, maar we noemen hem maar Koos. Hij had verschrikkelijke rugpijn. Hij was al naar iedereen in zijn omgeving toe geweest om om hulp te vragen. Er werden de slimste en de raarste dingen verzonnen. Maar niets hielp.

Op een dag zou er een oude wijze voor hem komen. Hij kwam van heel ver. Hij wist er waarschijnlijk veel over. Maar toen het bijna donker werd was hij er nog steeds niet. Koos kon er niet van slapen. Dat was eigenlijk maar goed ook, want midden in de nacht kwam de oude wijze hijgend binnen. Hij zag het meteen. 'Er is maar één oplossing,' zei hij, 'je moet wat rechter op gaan lopen.' Het klonk raar, maar Koos wilde het wel proberen. De volgende ochtend probeerde hij het meteen en… Het was niet te geloven maar het werkte! Hij had helemaal geen rugpijn meer! En hij ging steeds rechter op lopen want:

    1.      Hij kreeg minder vaak rugpijn.
    2.      Het stond wel beschaafd.

De andere voorouders in zijn omgeving deden dat ook om dezelfde redenen. Nou ja, bijna alle anderen. Een klein groepje vond dat je je manier van leven niet mocht veranderen (een beetje vreemd eigenlijk). En daarom wilden ze niet rechtop gaan lopen (nog vreemder). De beide groepen kregen er ruzie over. Ze gingen zelfs met stenen naar elkaar gooien en elkaar blauwe ogen slaan. Net toen het zo gevaarlijk werd dat er bijna doden begonnen te vallen, hielden ze ermee op. Ze zagen in dat de oorlog niets opleverde. Alleen dat de twee volken niets meer met elkaar te maken wilden hebben. Daarom trok het op-handen-en-voeten-lopend-volk zich terug in de bossen. Dat volk wordt nu apen genoemd. Maar het andere volk verspreidde zich over de hele wereld. En dat werden de mensen. Ze spraken twee dingen met elkaar af.

    1.      Nooit meer oorlog of domme ruzies.
    2.      De mensen kunnen veel van elkaar leren, dus help elkaar.

Punt één lukt niet helemaal. Maar aan het laatste houden we ons nog steeds.

Naar boven