Tests

Dit zijn enkele tests die in het boek Gedrag in uitvoering worden besproken:

 

Toren van Hanoi

Een van de meest gebruikte instrumenten bij het wetenschappelijk onderzoek naar plannen is de Toren van Hanoi. De Toren van Hanoi is een zogenaamde disk-transfer-taak. Dit houdt in dat proefpersonen een stapel schijven van het ene paaltje naar het andere moeten verschuiven, in zo min mogelijk stappen. Daarbij gelden drie regels:

• Je mag maar een schijf tegelijk verplaatsen.

• Je mag een schijf alleen naar een ander paaltje verplaatsen (dus niet op tafel leggen).

• Je mag een grotere schijf niet op een kleinere schijf leggen.

 
Marshmallows

Een vorm van inhibitie is het vermogen om even te wachten, om iets later te kunnen doen of te krijgen. Wat hierbij nodig is, is impulscontrole.

Een beroemd experiment in de ontwikkelingspsychologie werd veertig jaar geleden uitgevoerd door Walter Mischel aan Stanford University. In dit experiment zaten vierjarige kinderen in hun eentje aan een tafel in een kamertje, waar de onderzoeker hen wel kon zien, maar de kinderen de onderzoeker niet. De onderzoeker liet de kinderen een marshmallow zien en legde die voor het kind op tafel. Vervolgens vertelde hij dat hij even weg moest en dat ze de marshmallow nu mochten nemen, maar dat ze ook even konden wachten tot de onderzoeker weer terug was: dan kregen ze namelijk twee marshmallows. Als ze op een bel die op tafel stond drukten, kwam de onderzoeker meteen terug, maar dan kregen ze slechts één marshmallow. Klik hier voor prachtige voorbeelden van deze test.
 
Rush Hour

Leer je kind spelenderwijs om vooruit te denken en te plannen met behulp van het spel Rush Hour, voor kinderen onder de acht is er Rush Hour Junior. Zie www.ravensburger.com.

Boek

Gedrag in uitvoeringGedrag in uitvoering