Links

Plannen

Heeft je kind problemen met plannen? Zorg dat er in huis een goed zichtbare klok op een plek hangt waar je kind vaak is. Voor kinderen die klokkijken moeilijk vinden, kun je ook een time-timer (www.timetimer.nl) of een kleurenklok (www.kleurenklok.nl) gebruiken.

Op www.geefmede5.eu vind je pictogrammen, dagplanners, taakwijzers en andere hulpmiddelen.www.1blik.nl geeft informatie over een handige schoolagenda die helpt zelfstandig huiswerk te plannen en te structureren.

Diana Smidts en Mariëtte Huizinga gaven lezers van Psychologie Magazine advies over leren plannen bij kinderen. Bekijk de vragen en antwoorden op Psychologiemagazine.nl

 
Omgaan met verandering

Heeft je kind moeite met veranderingen? Dan kun je de dag overzichtelijk maken met behulp van een kalender. Op de site www.pictomaat.nl kun je jaarkalenders kopen, maar ook week- en aftelkalenders. Bij de kalenders zitten pictostickers om activiteiten op de kalender weer te geven. Ook www.rebelsenrules.nl verkoopt onder andere aftelkalenders.

 
Geheugenproblemen

Kinderen bij wie het werkgeheugen niet optimaal functioneert, kunnen vaak hun aandacht niet lang genoeg vasthouden. Hoe help je deze kinderen om hun aandacht zo lang vast te houden dat ze de informatie ook daadwerkelijk opslaan en kunnen gebruiken? Dat kan onder meer door informatie te koppelen aan voor het kind interessante of leuke zaken. Informatie blijft dan veel beter hangen. Je kunt dit doen door van nieuwe informatie een ‘mindmap’ te maken. Hier vind je computerprogramma’s waar dat mee kan:

 

Patiëntenverenigingen Nederland

 
Patiëntenverenigingen België
 
Wetenschappelijk onderzoek

www.docenten.kijkinjebrein.nl

Boek

Gedrag in uitvoeringGedrag in uitvoering