Over het boek

Gedrag in uitvoering bespreekt verschillende soorten gedragsproblemen bij kinderen en pubers en biedt praktische adviezen om hiermee om te gaan.

 

Om in het dagelijks leven zelfstandig en efficiënt te kunnen functioneren, moeten we ons gedrag in goede banen leiden. Bijvoorbeeld om op tijd te komen voor een afspraak, om teleurstelling te onderdrukken bij een cadeautje dat tegenvalt of om huiswerk te plannen. De vaardigheid om gedrag in goede banen te leiden, is afhankelijk van denkprocessen die executieve functies worden genoemd. Hierover gaat Gedrag in uitvoering.

 

Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen executieve functies zich en kunnen kinderen hun gedrag beter en zelfstandiger sturen. Maar er zijn ook kinderen bij wie dat niet zo soepel verloopt. Wanneer er sprake is van problemen met executieve functies, zijn de gevolgen meestal ingrijpend. Niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving.

 

Executieve functies omvatten het vermogen om:

• Weerstand te bieden aan impulsen.

• Efficiënte plannen te maken.

• Om te gaan met verandering.

• Actief je geheugen te gebruiken.

Inzicht te hebben in je eigen gedrag en houding.

• Effectief om te gaan met emoties.

 

Gedrag in uitvoering is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kinderen en pubers: ouders, docenten en hulpverleners.

 

Diana Smidts geeft op zaterdag 30 mei 2015 een cursus Begrijp Executieve Functies in de klas.

Boek

Gedrag in uitvoeringGedrag in uitvoering