OVER AUTISME

Op deze website vind je informatie over het autistisch spectrum en autismespectrumstoornissen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die zich doorgaans openbaart in de eerste drie levensjaren van een kind. Het beïnvloedt communicatie, sociale interactie, voorstellingsvermogen en gedrag. De stoornis duurt voort in de puberteit en de volwassenheid, maar alle kinderen met autisme ontwikkelen zich en je kunt veel doen om ze te helpen.

 

Klik rechts voor meer informatie over de verschillende boeken van Uitgeverij Nieuwezijds.

Klik links op een tabje voor meer algemene informatie.

 

Wil je weten wat autisme precies is en welke subgroepen er binnen het autismespectrum zijn? Kijk dan in het menu bij Achtergronden. Bij autismespectrumstoornissen is sprake van een atypische ontwikkeling op drie gebieden: sociale interactie, communicatie en herhaling. Voor meer informatie hierover, kijk in het menu bij Kernsymptomen.

 

Voor een overzicht van gedragskenmerken van autisme, klik in het menu op Heeft mijn kind autisme? Er zijn verschillende behandelmethoden, een overzicht is te vinden in het menu onder Behandeling.

 

Onder Tests in het menu vind je drie testmethoden die een onderdeel kunnen zijn van een diagnostische beoordeling om autisme vast te stellen.

 

 

Hans Asperger Leo Kanner Daniel Tammet

Professor Hans Asperger. Hij was de eerste die een groep hoogfunctionerende kinderen met autisme beschreef.

Leo Kanner, de kinderpsychiater die als eerste beschreef wat we nu kennen als klassiek autisme.

Daniel Tammet, schrijver, taalkundige en docent. Hij heeft autisme en het savant-syndroom, net als Kim Peek, op wie de film Rainman is gebaseerd. Tammets boeken Op een blauwe dag geboren en De wijde lucht omvatten verschenen bij Uitgeverij Nieuwezijds.